Skype-keskustelu: Religion in multicultural contacts
Julkaistu: 04.11.2015 klo 19.36
Professori Heljä Antola Crowe Bradleyn yliopistosta Illinoisista oli keskiviikkona 4.11. ykkösten haastateltavana Skypen kautta. Oppitunnin aiheena oli uskonto monikulttuurisissa vuorovaikutustilanteissa.
Professori Antola Crowe lähti liikkeelle puhumalla kultturista, joka on kuin jäävuori. Pinnalla olevista eroista näkyy noin 10 %. Pinnalta katsoen on helppo olla kontaktissa erilaisiin kulttuureihin kuuluvien kanssa. Voimme nähdä heti esimerkiksi erilaisen pukeutumisen. Kulttuurin syvärakenteissa sen sijaan on paljon sellaista, mikä ei näy mutta joka vaikuttaa vuorovaikutukseen: sanattomia sääntöjä. Tiedostamattomien sääntöjen taso on kulttuurissa syvimmällä, ja siellä ovat muun muassa arvot. Uskonto kuuluu kulttuurin syvärakenteisiin ja vaikuttaa kanssakäymiseen monella tavalla.
Ykköset olivat etukäteen kirjoittaneet uskonnon eri puoliin liittyviä kysymyksiä, joita käsiteltiin tunnilla. Keskustelukysymykset koskivat myyttejä, oppeja, rituaaleja, uskonnollisia kokemuksia, yhteisyyttä, moraalia ja aineellisia ilmenemismuotoja. Skype-keskustelun jälkeen ykköset kirjoittivat, mitä esityksestä erityisesti jäi mieleen.
- Englanniksi opin uskontoon liittyviä eri sanoja. Mieleeni jäi varsinkin käsitys siitä, että kulttuuri on vähän niin kuin jäävuori.
Ensimmäinen ryhmä aloitti myyttejä koskevilla kysymyksillä. Amerikkalaisiin myytteihin kuuluu ns. amerikkalainen unelma, joka kannattelee monia. Amerikkalainen kansalaisuskonnollisuus näkyy muun muassa urheilutapahtumissa.
- Mieleen jäi erityisesti myytti amerikkalaisesta unelmasta, sillä se on jotenkin semmoinen, minkä on useasti kuullut ja nähnyt sarjoissa ja elokuvissa.
- Amerikassa puhutaan julkisemmin omasta uskonnollisesta kokemuksesta kuin Suomessa. Tuntuu, että uskonto on Amerikassa tosi iso juttu ja siihen liittyy monia asioita. Sitten jäi mieleen, että on perustettu jopa uskonnollinen joogaryhmä.
- Erityisesti jäi mieleen se, että uskonto ei ole niin yksityinen asia kuin Suomessa. Uskonto on jotenkin vapautuneempaa ja siitä on ihan normaalia keskustella toisten kanssa.
- Keskustelusta mieleen jäi kaikkia pieniä asioita, rituaalit ja tavat oli ehkä kiinnostavimpia. Sekin jäi, että niiden tavat on aika erilaisia kuin meidän, koska luulin että ne on suurin piirtein samanlaisia. Kaikista ihaninta oli, kun Helja selitti Halloweenistä ja joulusta!
- Heljä kertoi, että Amerikassa on monia uskontoja ja yhteisöllisyys on tärkeämpää kuin opit. Hän kertoi että kun joku aivastaa hänelle toivotetaan siunausta. Tärkeimmät moraalisäännöt olivat hyvin samanlaisia kuin Suomessakin, esimerkiksi rehellisyys.
- Mieleen jäi se kun se professori selitti meidän ryhmän aiheesta. Ymmärsin professorin vastauksista melko paljon.
- Opin Halloweenista uutta ja oli kiva kun hän kertoi niistä kurpitsoista.
- Oli mielenkiintoista kuulla, miten asiat ovat miltei toisella puolen maapalloa. Uskonnoista jäi melko paljon asioita mieleen ainakin se, kuinka Illinoisissa on niin paljon eri uskontojen harjoittajia.
- Minä sain sellaisen kuvan, että uskonto on vielä suuremmassa asemassa Amerikassa kuin Suomessa.
- Amerikassa uskonnot ja uskonnollisuus näkyvät ihmisten jokapäiväisessä elämässä selvemmin kuin Suomessa ja mm. uskonnollisista kokemuksista puhutaan enemmän. Eri uskonnot näkyvät myös selkeämmin kuin täällä. Hän kertoi, että kävelymatkan päässä on useita eri uskontojen kirkkoja ja muita tärkeitä rakennuksia.
- Skype-keskustelu oli oikein mukava ja kiinnostava. Oli mukava kuulla uusia asioita toisesta kulttuurista. Eri rituaalit tai tavat jäivät mieleen ja myös yhteisöllisyyden tärkeys.
Ajatuksia keskustelemisesta englanniksi
- Pitää uskaltaa puhua lujempaa ja ei haittaa vaikka ääntäminen ei olis täydellistä. Pitää vastata vielä vastaukseen jotenkin , vaikka lyhyesti. Ymmärsin koko keskustelun ihan hyvin, sain keskeisimmät/tärkeimmät asiat vastauksista selville.
- Heljä Antola Crove puhui mukavasti aika selkeästi ja puhetta oli helppo ymmärtää. Ymmärsin suurimman osan puheesta. Vastaaminen oli vähän kömpelöä mutta se johtuu varmaankin vieraasta kielestä. Hän vastasi kysymyksiin aika laajasti ja puhui enemmän ei niin uskonnollisista rituaaleista kuten aivastaessa sanotaan terveydeksi. Oli mielenkiintoista kuulla miten kirkot ovat USAssa enemmän sosiaalisiakin paikkoja. Jännä miten hän viettää kahdenlaista joulua.
- Kommentointia oli aika vähän. Ymmärsin melkein kaiken.
- Itse tykkäsin keskustella englanniksi, koska teen sitä vapaa-ajallanikin miltei päivittäin.
- Keskustelemisesta opin, että ei kannata pelätä mitään kielioppivirheitä vaan puhua rohkeasti, sillä asia tulee kuitenkin luultavasti perille ja ymmärretyksi. Ääntä pitää myös käyttää kunnolla. Suurimmalla osalla kommentointi jäi aika vähälle varmasti siksi, että oli pelottavaa tai vaikeaa puhua englantia sellaisen kanssa, joka osaa puhua kieltä todella hyvin. Osa kuitenkin kommentoi hyvin. Ymmärsin oppitunnista lähes kaiken, osa muiden ryhmien kysymyksistä jäi kuitenkin kuulematta, koska monet puhuivat niin hiljaa. Vastauksen perusteella kysymyksenkin sitten ymmärsi. Minusta keskustelu oli todella kivaa ja mielenkiintoista ja sellaisia olisi kiva olla useamminkin.
- Yleensä jännitän paljon kun pitää puhua englanniksi koska toinen osaa täydellisesti puhua mutta nyt vaan oli helppo keskustella. Ymmärsin tunnin keskustelusta kaiken lukuun ottamatta paria sanaa.
- En oppinut mitään uutta englanniksi keskustelemisesta. Ymmärsin kaiken mitä sanottiin.
- Keskustelu oli melko tylsää, sillä uskonnolliset asiat eivät kiinnosta minua. Keskustelu englanniksi on hieman vaikeaa, sillä en ole tottunut puhumaan englantia. Ymmärsin oppitunnista kaiken, mitä seurasin.
- Keskustelu oli ihan mielenkiintoista ja uutta. Se vaati täyden keskittymisen. Jos sama keskustelu olisi käyty suomeksi, olisi siitä ehkä jäänyt enemmän käteen, mutta en ehkä olisi jaksanut kuunnella yhtä hyvin.
- Emme juuri kommentoineet keskustelussa, mutta se meni ihan hyvin. Ymmärsin lähes kaiken.
- On tärkeää kommentoida ja kiittää. Vastausten kommentointi oli melko heikkoa. Uskon sen johtuneen siitä, että kaikkia ujostutti. Ymmärsin suurimman osan oppitunnista. Erittäin hauska tunti!
- Ymmärsin mielestäni hyvin keskustelut muutamaa sanaa lukuun ottamatta. Englanniksi keskustelu oli hieman vaikeaa mutta kun oli valmistautunut se onnistui ihan hyvin.
- Kaikista parhaiten jäi mieleen meidän ryhmän oma keskustelu. Muut asiat oikeastaan menivät korvien välistä ohitse. Ja ymmärsin lähestulkoon kaiken mitä puhuttiin.
- Ei jäänyt oikein mitään mieleen kun en ymmärtänyt oikeastaan mitään. Joillakin kommentointi onnistui hyvin.
- Oli myös mielenkiintoista kuulla miten hänen perheessään vietetään joulua hyvin erilaisia, sillä yritetään yhdistää monien kansallisuuksien tavat. Ymmärsin oppitunnista melkein kaiken, vaikka jotkut sanat eivät olleetkaan tuttuja. Joillakin ryhmillä kommentointi onnistui hienosti, mutta usein keskustelu oli pelkkää kysymyksiä ja vastauksia.
- Skype-keskustelu oli aika mielenkiintoinen. Alkoi tuntua vaikealta ymmärtää kaikki, koska piti kuunnella aika paljon, ja oli välillä vaikeita sanoja. Uskonnossa Amerikassa vietetään halloweenia. Opin lausumaan vähän paremmin joitakin sanoja englanniksi, koska kuuli miten se sanotaan. Tuli hyvät vastaukset. Ymmärsin oppitunnista aika paljon, melkein kaiken.
- Skype-keskustelu oli mielenkiintoinen, koska sai kuulla muunmaalaisen kuin suomalaisen mielipiteitä asioihin. Amerikasta ilmeisesti löytyy paljon eri uskontoja ja erilaisia kulttuurien yhteenliittymiä.
- Vastausten kommentointi oli joissakin ryhmissä erinomaista, mutta aika monesti ihmiset vain nyökkäilivät ja olivat aika hiljaa. Se on tietenkin vähän ymmärrettävää, koska englanniksi puhuminen on erilaista kuin että puhuisimme suomeksi. Itse ymmärsin asiat ja kokonaisuudet ihan hyvin ja oli mielenkiintoista puhua ja kuunnella uskontoon liittyviä asioita englanniksi.
- Mieleeni erityisesti jäi se kun hän kertoi juuri vietetystä Halloweenistä. Ymmärsin joitain sanoja ja pystyin siitä vähän päättelemään mistä puhuttiin.
Thank you so much for the interesting lesson! We also appreciate that you woke up at four am to be able to talk with us!
Kuvat ja teksti Mirjami Hyttinen ja ykkösen opiskelijat